مهندسی بهداشت محیط

مهندسی بهداشت محیط
بایگانی
آخرین مطالب
پربیننده ترین مطالب
محبوب ترین مطالب
پیوندها

۴ مطلب در مهر ۱۳۹۴ ثبت شده است

آب

پنجشنبه, ۳۰ مهر ۱۳۹۴، ۱۲:۳۹ ب.ظ


آب

از ویکی‌پدیا، دانشنامه آزاد

آب

یکی از مواد مایع و فراوان‌ترین ماده مرکب بر روی سطح کره زمین و بستر اولیه حیات به شکلی که امروزه می‌شناسیم، است. بیش از ۷۵٪ وزن یک انسان از آب تشکیل شده‌است و نیز بیش از ۷۰٪ سطح کره زمین را آب پوشانده است (نزدیک به ۳۶۰ میلیون از ۵۱۰ میلیون کیلومتر مربع) با وجود این حجم عظیم آب تنها ۲ درصد از آب‌های کره زمین شیرین و قابل شرب است و باقی آن به علت محلول بودن انواع نمک‌ها خصوصاً نمک طعام غیر قابل استفاده است. از همین دو درصد آب شیرین بیش از ۹۰ درصد به صورت منجمد در دو قطب زمین و دور از دسترس بشر واقع شده‌است.

بیشترین چگالی آب خالص در دمای ۳٫۹۸ درجه سلسیوس (۳۹٫۱۶ درجه فارنهایت) حاصل می‌شود که برابر ۱ گرم بر سانتی‌متر مکعب یا ۱۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.

محتویات

نام‌گذاری آب

آب در زبان های مختلف به نام‌های گوناگون یاد می‌شود. برای مثال در زبان کردی گویش سورانی به آن آو(Aw)می‌گویند که شباهت بسیاری با واژه آب در فارسی و آکوا در لاتین دارد. ؛ همچنین واژه آب در علوم مختلف کاربردهای متفاوتی دارد که بر اساس آن به گروه‌های زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

 

فیزیک

در فیزیک بر اساس حالت ماده آب معمولاً به این نام‌ها خوانده می‌شود:

هواشناسی

در علم هواشناسی حالت‌های مختلف آب بر اساس نوع بارش یا معلق بودن آن در جو طبقه‌بندی می‌شود:

محیط زیست

در علم محیط زیست:

منابع آبی

بر اساس منبعی که آب در آن قرار دارد و یا از آن به دست می‌آید:

مصارف مختلف

بر اساس نوع مصرف:

کیفیت فیزیکی

بر اساس کیفیت فیزیکی:

 

مشخصات شیمیایی

بر اساس مشخصات شیمیایی:

مسائل مذهبی

بر اساس مسائل مذهبی:

ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی

 

مولکول‌های آب و پیوند هیدروژنی

مولکول

نوشتار اصلی: آب (مولکول)

فرمول شیمیایی آب، H۲O است؛ مولکول آب از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده‌است که با پیوندهای کووالانس به هم متصل شده‌اند. اتم‌های هیدروژن دارای بار مثبت هستند و با زاویه نزدیک به ۱۰۵ درجه در اطراف اتم اکسیژن قرار گرفته‌اند که این موضوع باعث قطبی شدن پیوندهای مولکول آب شده‌است.[۳] جرم مولی آب برابر ۱۸ گرم بر مول می‌باشد.

 

خاصیت مویینگی آب و جیوه به صورت کاو و کوژ

وزن مولکولی آب ۱۸ است. با این وزن مولکولی در شرایط کره زمین (از نظر فشار و دما) آب می‌بایستی به‌حالت گاز باشد.

امونیاک با وزن مولکولی ۱۷ در ۳۳ درجه سانتیگراد زیر صفر به حالت بخار است. سولفید هیدروژن Hydrogen sulfide (گاز فاضلاب) که وزن مولکولی آن ۳۴ است در پایین‌تر از ۵۹ درجه سانتیگراد زیر صفر هنوز بخار است.

توجه کنیم که آب تقریباً سه چهارم مساحت زمین را پوشانیده و تاثیر مهمی روی حرارت هوا و شرایط جوی دارد. اگر آب این حالت استثنایی را نداشت تغییرات جوی، شکل بلای آسمانی به‌خود می‌گرفت. و حیات در آن پایدار نمی‌ماند.

خواص فیزیکی آب (مقطر)

بی‌بو، بی‌رنگ و بی‌طعم. آب خواص ویژه‌ای دارد که آن را از دیگر مایعات متمایز کرده‌است. از این خواص ویژه می‌توان به ظرفیت گرمایی بالا، افزایش غیرعادی حجم به هنگام انجماد، کشش سطحی بالا، گرانروی بسیار پایین و بالا بودن گرمای نهان تغییر فاز اشاره نمود. دلیل بسیاری از این خاصیت‌ها وجود پیوند هیدروژنی در میان مولکولهای آب است. از خواص فیزیکی اعجاب آور آب این است که این ماده در هر دمایی در حالت مایع بخار می‌شود. چگالی آب در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد و فشار ۱ اتمسفر برابر ۰٫۹۹۸ گرم بر سانتمیتر مکعب است. آب در فشار ۱ آتمسفر در دمای ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد می‌جوشد و در دمای صفر درجه سانتی‌گراد منجمد می‌شود.

همچنین آب در ۴ درجه سانتی گراد بیشترین چگالی یعنی ۱ گرم بر سانتیمتر مکعب را دارد، که این مسئله از لحاظ علمی بسیار جالب است و یک استثنا به شمار می‌آید.

منابع آب در کره زمین

نوشتار اصلی: موجودیت آب در کره زمین

اگر کسی از فضا به زمین نگاه کند، آن را یک سیاره آبی رنگ و پر از آب خواهد دید. حجم کل آب‌های موجود در کره زمین، رقمی در حدود ۱٬۳۶۰ میلیون کیلومتر مکعب تخمین زده شده‌است. این حجم با توجه به چرخه آب به طور دائم در بین منابع مختلف در حال جابه‌جایی‌است.

مهمترین منابع آب در کره زمین عبارتند از:

همچنین بخشی از آب موجود در کره زمین به‌صورت بخار در آتمسفر و بخش دیگری نیز به‌صورت جامد در یخچال‌های طبیعی وجود دارد.

حجم تقریبی میزان آب ذخیره شده در این منابع به این شرح است

  • اقیانوس‌ها: حدود ۱٬۳۲۰ میلیون کیلومتر مکعب (۹۷٫۲٪)

  • یخچال‌های طبیعی: حدود ۲۵ میلیون کیلومتر مکعب (۱٫۷٪)

  • سفره‌های زیرزمینی: ۱۳ میلیون کیلومتر مکعب (۰٫۹٪)

  • آب‌های شیرین موجود در در دریاها، دریاچه‌ها و رودها: ۲۵۰ هزار کیلومتر مکعب (۰٫۰۲٪)

  • بخار آب در هواکره حدود ۱۳ هزار کیلومتر مکعب (۰٫۰۰۱٪)

استفاده از آب

میانگین جهانی توزیع میزان استفاده آب در بخش‌های مختلف در سال ۲۰۰۳ به صورت زیر بود:

بخش کشاورزی به دلیل آبیاری محصولات میزان زیادی آب مورد استفاده قرار می‌دهد. از سال ۱۹۶۰ میانگین جهانی میزان برداشت آب از منابع به منظور آبیاری زمین‌ها ۶۰٪ افزایش یافته‌است و این در حالی‌است که بین ۲۰٪ تا ۳۰٪ آن تبخیر یا جاری می‌شود و به هدر می‌رود . میزان برداشت آب در کشورهای درحال توسعه به علت نداشتن ابزار مناسب دوبرابر کشورهای توسعه‌یافته برای هر هکتار است، درحالی که میزان محصولات کشاورزی آن‌ها یک‌سوم می‌باشد. به‌علاوه، در اکثر نقاط خشک و نیمه‌خشک، به علت کمبود بارش‌های جوی، ۹۰٪ آب مورد نیاز برای آبیاری زمین‌ها از آب شیرین تأمین می‌گردد، درحالی که کشورهای توسعه‌یافته این رقم را به ۴۰٪ رسانده‌اند.

توزیع میزان استفاده آب به‌منظور مصارف خانگی نیز در نواحی گوناگون مختلف می‌باشد. به طور مثال و طبق آمار منتشر شده توسط برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶، میانگین میزان آب مصرفی در ایالات متحده حدود ۵۷۵ لیتر و در اروپا بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیتر در روز برای هر شخص می‌باشد، درحالی که در کشور موزامبیک این رقم حدود ۱۰ لیتر می‌باشد.

کمبود آب

 

وضعیت کنونی بحران آب در جهان

اگرچه حجم کلی آب‌های موجود برروی زمین نسبتاً زیاد می‌نماید اما متجاوز از ۹۷٪ این آب‌ها در دریاها و اقیانوسها متمرکز هستند و حدود ۲٪ نیز به صورت یخ و یخچال‌ها در مناطق قطبی تجمع یافته‌است. از یک درصد آب باقی‌مانده نیز بخش زیادی در اعماق زمین بوده که استخراج آن مشکل و از دسترس انسان به دور است.

به‌علاوه، منابع آب شیرین در سطح زمین به طور یک‌نواخت توزیع نشده‌اند. درحال حاضر، ۹ کشور ۶۰٪ کل منابع آب شیرین را به خود اختصاص می‌دهند: کانادا، چین، کلمبیا، پرو، برزیل، روسیه، ایالات متحده آمریکا، اندونزی و هند.

در مقابل حدود ۸۰ کشور با کمبود آب مواجه‌اند که برخی از آن‌ها تقریباً به هیچ منبع آب شیرین قابل توجهی دسترسی ندارند: کویت، بحرین، مالت، امارات متحده عربی، سنگاپور، اردن و لیبی.

با توجه به افزایش روزافزون جمعیت، توسعه صنایع و افزایش آلودگی منابع آب شیرین، دسترسی به آب کافی و مناسب در برخی از کشورها به یک بحران جدی تبدیل شده‌است.

 

آلودگی آب‌های رودخانه تیته در برزیل. در بسیاری از کشورها، علارغم وجود منابع کافی آب شیرین، تأمین آب آشامیدنی سالم با مشکل روبه‌رو است.

طبق آمار برنامه عمران سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۶:

  • ۱٫۱ میلیارد نفر به آب آشامیدنی دسترسی ندارند.

  • ۲٫۶ میلیارد نفر به آب کافی برای بهداشت دسترسی ندارند.

  • ۷۰۰ میلیون نفر در ۴۳ کشور با مشکل کمبود پیوسته آب مواجه هستند.

  • ۱٫۸ میلیون کودک زیر ۵ سال هر روز از ابتلا به اسهال به علت آشامیدن آب ناسالم می‌میرند.

آلودگی آب شرب و اهمیت تصفیه آب

آب بیش از دوسوم سطح کره زمین را پوشانده‌است. ۹۷٫۶۳ درصد از آب‌های موجود در این سیاره در اقیانوس‌ها و دریاها انباشته شده‌اند، لیکن تنها حدود ۸/۲ درصد از آب‌های موجود قابل شرب می‌باشد. مقدار قابل توجهی از کل آب‌های سطح کره زمین به‌صورت مناطق قطبی، یخچال‌های طبیعی، رطوبت هوا و خاک می‌باشد که عملاً غیرقابل دسترسی‌است و تنها ۰٫۶۲ درصد از آن در رودخانه‌ها جاری بوده و یا به‌صورت دریاچه‌های آب شیرین و منابع زیرزمینی قرار گرفته‌اند و انسان‌ها آب آشامیدنی خود را از این منابع تأمین می‌نمایند.

 

امروزه این منابع محدود آب شیرین قابل دسترس در معرض انواع آلودگی‌های میکروبی و شیمیائی قرار گرفته، و آلاینده‌های فراوانی از طریق فاضلاب‌های صنعتی و کودهای شیمیائی منابع حیاتی انسان‌ها را به طور جدی تهدید می‌نماید.

۱) متأسفانه با توسعه تمدن جدید و صنعتی شدن جوامع، فاضلاب‌های صنعتی، مواد سمی، فلزات سنگین و آلودگی‌های مضر که برای سلامتی موجود تهدید به شمار می‌آید، از قبیل اسیدیته آزاد، مواد قلیائی، گازهای سمی، مواد رادیواکتیو، میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا، چربی و روغن و... را وارد آب‌های شیرین قابل دسترس می‌نمایند.

۲) مواد شوینده که در عصر ما بسیار توسعه یافته و حجم وسیعی را تشکیل می‌دهد، هر روز و هر ساعت از طریق چاه‌های فاضلاب وارد آب‌های زیرزمینی گردیده و مولکول‌های کربن‌دار حلقوی (هیدروکربورها) موجود در آنکه به آسانی قابل استحاله و تغییر نیستند، را وارد آب‌های زیرزمینی می‌گردانند و آلودگی شیمیائی ایجاد می‌نمایند. متأسفانه با تمام تلاشی که به عمل آمده در حال حاضر فقط ۲۵ درصد از پاک کننده‌ها (دترجنت‌ها) در شرایط معمولی تجزیه می‌گردند (جزء انواع تجزیه شونده می‌باشند) و ۷۵ درصد آن‌ها استحاله نمی‌گردد و مولکول‌های حلقوی کربن‌دار آن‌ها شکسته نمی‌شوند.

۳) تصفیه‌خانه‌های آب شرب جهت مبارزه با آلودگی‌ها با اضافه کردن مقداری کلر که ارزان‌ترین و قابل دسترس‌ترین آنتی‌اکسیدان است، میکروب‌ها و ویروس‌ها را در شرایطی خاص (نه به طور کامل) از بین می‌برند. هنگامی که کلر به عنوان گندزدائی کننده در تصفیه آب به کار می‌رود، در اثر ترکیب کلر با مواد آلی مثل اسید هیومیک تولید تری‌هالومتان‌ها THMs یا هالوفرم‌ها را می‌نماید، تری‌هالومتان‌های اصلی عبارتند از: کلروفرم (CHCL3)، برمودی کلرومتان (CHBrCL2)، دی‌برموکلرومتان (CHBr2CL) و برموفرم (CHBr3). شواهدی در دست است که این ترکیبات خاصیت سرطان‌زائی دارند، که برای سلامتی انسان‌ها جداً زیان‌بخش تشخیص داده شده‌اند. در شکل تصفیه آب به‌صورت رایج این‌گونه مواد همچنان در آب باقی می‌مانند و کلر اضافی باقی‌مانده نیز اثر زیان‌آور خود را بر سلامتی انسان‌ها وارد می‌سازد. در هر حال تصفیه‌های اولیه تأثیر زیادی در رابطه با مقابله با آلودگی شیمیائی و عناصر محلول در آب نمی‌توانند انجام دهند. فلزات مضر و نمک‌های زیان‌آور همچنان از طریق آب آشامیدنی وارد بدن انسان‌ها می‌گردند و اثرات تخریبی خود را به‌جای خواهند گذاشت.

۴) آب حاوی محلول نمک‌ها و فلزات زیان‌آور، که میزان آن با: رسانایی الکتریکی و مجموع جامدات محلول، مشخص می‌گردد، متابولیسم سلولی و سوخت و ساز سلول‌های بدن انسان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و دررسیدن غذا و اکسیژن کافی به نسوج و بافت‌های بدن اختلال ایجاد می‌نماید. این اختلال به‌صورت خستگی مفرط، ناراحتی‌های پوستی، ضعف در عضلات بدن، سردرد و... ظاهر می‌گردد. مواد زائد آب در سیستم گردش خون به‌صورت رسوباتی در جداره رگ‌ها باقی می‌مانند و موجب تصلب شرائین، فشار خون، کاهش کارائی کلیه‌ها و کاهش ترشحات مفید غدد بدن و نهایتاً سکته‌های قلبی، مغزی و سایر عوارض خطرناک می‌گردند.

۵) میزان آب موجود در بدن انسان ۶۶ درصد تا ۸۵ درصد است که مقدار آن در خون ۷۹ درصد می‌باشد. آب سالم و بهداشتی آبی‌است که قادر به انجام مأموریت‌های ضروری برای حیات پرنشاط و سالم باشد. سوخت و ساز سلولی عمدتاً توسط آب صورت می‌پذیرد و آب به طور دائم سلول‌ها و بافت‌ها را با حمل مواد غذائی تغذیه کرده و سپس مواد زائد آن‌ها را به خارج از بدن حمل می‌کند، که در صورت اشباع بودن مولکول‌های آب از عناصر زائد این توانائی کاهش می‌یابد و عوارض آن به‌صورت‌های گوناگون در زندگی ما ظاهر می‌گردد.

۶) توجه به امر بهداشت آب آشامیدنی و مضرات ناشی از آلودگی‌های مختلف آب در سال ۷۸ توجه همراهان گروه تصفیه آب را به خود جلب نمود. آنان جهت پرهیز دادن از امراض و ناراحتی‌های ناشی از این آلودگی‌ها، و توسعه آگاهی عمومی نسبت به آن‌ها تلاش‌های خود را آغاز کردند. استفاده گسترده از سیستم‌های تصفیه اسمز معکوس از نتایج این فعالیت‌هاست. اسمز معکوس سیستمی‌است که با بهره‌گیری از قانون اسمز در طبیعت می‌تواند آب‌های آلوده و ناسالم با عبور دادن از فیلتری مخصوص به نام غشاء به آب سالم بهداشتی تبدیل نماید، که نزدیک به مختصات استاندارد سازمان بهداشت جهانی می‌باشد. این سیستم مولکول‌های آب را غربال کرده و مولکول‌های اشباع نشده و سالم را از مولکول‌های اشباع شده جدا می‌نماید. انواع میکروب‌ها و ویروس‌ها که در اندازه‌های فیزیکی ۰۳/۰ تا ۳ میکرون مشخص می‌گردد و همچنین انواع فلزات سنگین و نمک‌های زیان‌آور را به‌صورت پساب خارج می‌نماید و تنها به آب سالم و بهداشتی اجازه عبور و خروج از سامانه را می‌دهد که قابل شرب و اطمینان‌آور است.

جنبه دینی

آب که از دیرباز به سبب حیاتی بودن مقدس شمرده می‌شود در یک آیین معنوی کاربردی تقدسبخش پیدا می‌کند. تقدس آن به گونه‌ای است که از یک سوی نماد زیست و زندگی و از سوی دیگر نماد پالایش و طهارت می‌باشد. آب در ترکیب با یک آیین‌های پاکیزگی و طهارت تبدیل به رکن اساسی در آیینهای مذهبی می‌شود. بر اساس باورهای اسلامی آب تنها مایع پاک کننده است. البته پاکی تنها به تمیزی اشاره نمی‌کند و مفهومی گسترده‌تر را فرا می‌گیرد. بر اساس دستور اسلام، هر مسلمان در روز باید ۵ بار با آب وضو بگیرد. وضو گرفتن قبل از خواندن نماز واجب است. همچنین در موارد بسیاری مسلمانان باید بدن خود را بطور کامل با آب شست‌وشو دهند که به آن غسل می‌گویند. البته غسل‌های مستحبی نیز در برخی روزهای عید و مناسبت‌های خاص از سوی رهبران اسلامی توصیه شده که موجب پاکی و طهارت جسم و در نتیجه ارامش روحی نیز می‌شود. این متن برداشتی است که منبع آن راهنمای فتاوای آیت‌الله خامنه‌ای است.

برخی باورهای دینی برای این عنصر مادی به خاطر پالایندگی جسم مرتبه پالایندگی روح نیز قائل شده‌اند. در بیان اسطوره ایزیس از ایزدان مصری آمده‌است که پیکر مرده ایزیس در آبهای نیل شناور بود و به زندگی برگشت به این خاطر که در آبهای نیل غسل داده شد. ایزدبانوی ماه، در اساطیر قبایل مائوری نیوزیلند، به نام مارما پس از اینکه به طور کامل از بین می‌رود، هرگاه در آبهای زندگانی خود را شست‌وشو می‌دهد دوباره شکوه گذشته خود را بازمی‌یابد.

نام وایورا، ایزدبانوی تندرستی در جزایر پلی‌نزی مرکزی، به معنای «آب زندگانی» است. در داستان حماسی گیلگمش، وقتی گیلگمش خسته و درمانده به دنبال زندگی جاودان رهسپار می‌شود، با سیدوری برخورد می‌کند. او در پاسخ گیلگمش که زندگی جاودان را خواستار است، نخست به او گوشزد می‌کند که زندگی جاودان ویژه ایزدان است و در این میان سهم انسان، لذت بردن از مواهب زندگی است. او خطاب به گیلگمش می‌گوید پوشاک نو به تن کن، تن را در آب بشوی و...

در این اسطوره شستن تن در آب، جزیی از سهم و قسمت انسان از زندگی، و از مواهب ارزشمندی که خدایان به انسانها بخشیدهاند، محسوب می‌شود

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ مهر ۹۴ ، ۱۲:۳۹
S2.NM S2

تله متری

پنجشنبه, ۳۰ مهر ۱۳۹۴، ۱۰:۳۷ ق.ظ


تله متری چیست؟ (Telemetry)

تله متری

تله متری

 

تله متری

  تعریف :

تله متری فرآیند ارتباطات خودکار و پیشرفته ای است که توسط آن اندازه گیری ها در نقاط دور افتاده و یا غیر قابل دسترس انجام شده و اطلاعات و داده ها جهت پردازش و نظارت به مرکز  یا واحد کنترل ارسال می گردد. کلمه(Telemetry) از ریشه یونانی مشتق شده است واژه  تله به معنی  از راه دور و مترون به معنی اندازه گیری است.
گر چه این اصطلاح معمولا به مکانیسم های انتقال داده های بی سیم (به عنوان مثال سیستم هایی رادیویی، سیستم های مافوق صوت و یا مادون قرمز) اشاره دارد، ولی این سیستم انتقال داده، رسانه های دیگر مانند تلفن و یا شبکه کامپیوتری، لینک های نوری و یا دیگر ارتباطات سیمی مانند خط
  حامل فاز را نیز شامل می شود. بسیاری از سیستم های تله متری مدرن امکان دریافت و انتقال داده های تله متری با شبکه های GSM واستفاده  از اس ام اس با هزینه های پایین وحضور در هر جای پوشش شبکه موبایل را فراهم کرده است.

   تاریخچه:

 سرآغاز انتقال اطلاعات بصورت تله متری در طول سیم، در قرن ۱۹ میلادی بود. یکی از اولین مدارات انتقال داده در سال ۱۸۴۵ در روسیه تزاری  بین کاخ زمستانی و ستاد ارتش شکل گرفت. در سال ۱۸۷۴، مهندسین فرانسوی، سیستمی را طراحی کردند که اطلاعات مربوط به سنسورهای آب وهوا وعمق برف درمونت بلان را بلا فاصله به پاریس منتقل می کرد. در سال ۱۹۰۱ مخترع آمریکایی  Michalke C. یک مدار برای ارسال اطلاعات چرخشی همزمان با بیش از یک فاصله  اختراع کرد.سال ۱۹۰۶، مجموعه ای از ایستگاه های لرزه نگاری بصورت تله متری به رصدخانه پولکاوا در روسیه جهت انتقال اطلاعات متصل گردید. در سال ۱۹۱۲، شرکت ادیسون یک سیستم تله متری جهت نظارت بر بارهای الکتریکی در شبکه برق خود راه اندازی کرد.در کانال پاناما (اتمام کار ۱۹۱۳- ۱۹۱۴) برای نظارت بر سطح آب از سیستم های تله متری گسترده ای استفاده گردید.

   کاربردها:

عملکرد سیستم  های تله متری به گونه ای می باشد که هر جا تحت پوشش شبکه موبایل باشد از راه دور و از طریق ارتباط  sms می توان پارامترهای حساس سیستم تحت کنترل  را نظارت یا کنترل نمود

   علم هواشناسی:

 از سال ۱۹۲۰ در بالن های هواشناسی برای انتقال داده های آب و هوایی از سیستم های تله متری استفاده می شود.

  صنعت نفت و گاز:

 از سیستم های تله متری برای انتقال بلادرنگ اطلاعات مکانیک حفاری و ارزیابی  چاه جهت حفر چاه استفاده می شود.

  علوم فضایی:

 تله متری برای انتقال داده ها ی سفینه های فضایی سرنشین دار و بدون سرنشین استفاده می شود بگونه ای که فاصله بیش از ۱۰ میلیارد کیلومتر را می تواند پوشش بدهد.
با پیشرفت روز افزون علوم فضایی ونیاز به ارسال سریع اطلاعات سفینه ها و سیستم های نمونه گیری به مراکز زمینی جهت پردازش
 و ارسال مجدد دستورات برای سیستم های موجود در سفینه  کاربرد سیستم های تله متری در این حوزه از تکنولوژی بسیار چشمگیر می باشد.

   مسابقات ماشین سواری:

 تله متری یک عامل کلیدی در مسابقات موتورسواری و ماشین سواری مدرن است، سیستم های تله متری این اجازه را می دهد که طراحان مسابقه
داده های جمع آوری شده در طول آزمون یا مسابقه را تفسیر واز آن جهت تنظیم موتور برای عملکرد مطلوب استفاده نمایند. سیستم های مورد استفاده در مسبقات بزرگتر مانند فرمول یک
 پیشرفته تر شده است بگونه ای که در آن پتانسیل  زمان رسیدن به خودروی جویی را می توان محاسبه کرد و در این زمان است که از راننده انتظار می رود برای سبقت گرفتن اقدام کند. نمونه ای از اند ازه گیری هایی که بر روی یک ماشین مسابقه انجام می شود شامل شتاب (نیروهای G) در ۳ محور خواندن درجه حرارت، سرعت چرخ و جابجایی تعلیق می باشد. در فرمول یک، ورودی راننده نیز ثبت  می شود بنابراین تیم می تواند عملکرد راننده را ارزیابی کرده و بعنوان مثال در صورت تصادف می توان خطای راننده را به عنوان علت احتمالی رد یا تایید کرد.
در فرمول یک، سیستم تله متری جدیدی در اوایل ۱۹۹۰ ظهور کرد که شامل نمایش پیام بر روی داشبورد ماشین بود که هر تیم می توانست آن را به روز رسانی کند. توسعه این سیستم جدید تا ماه مه سال ۲۰۰۱، زمانی که برای اولین بار دراتومبیل اجازه استفاده از این سیستم داده شد ادامه پیدا کرد. در سال ۲۰۰۲، تیم ها با استفاده از این سیستم
 قادر به تغییر نقشه موتور و غیر فعال کردن سنسورهای  موتور هنگام خروج از مسیر مسابقه تا زمان بازگشت خودرو به مسیر اصلی بودند.

   کشاورزی:

 لازمه هر گونه فعالیت مربوط به تولید محصولات کشاورزی سالم و بازده خوب، در دسترس بودن به موقع اطلاعات آب و هوا و خاک آن محصولات می باشد. بنابراین،
ایستگاه های هواشناسی  بی سیم نقش مهمی در پیشگیری از بیماری ها و آبیاری دقیق محصولات کشاورزی بازی می کند این ایستگاهها پارامترهای لازم برای تصمیم گیری چون: دمای هوا و رطوبت نسبی، بارش و رطوبت برگ (برای مدل های پیش بینی بیماری)، تابش خورشیدی و سرعت باد (برای محاسبه تبخیر و تعرق)، تنش کمبود آب (WDS) سنسورهای برگ و رطوبت خاک (برای تصمیم گیری آبیاری بسیار مهم است) را به یک ایستگاه پایه منتقل می کند.

ازآنجا که آب و هوای محیط های بسته وآزمایشگاهی می تواند به میزان قابل توجهی مهم باشد، چنین داده ها یی باید مستقیما از محل ارسال گردد. ایستگاه های مانیتورینگ معمولا داده ها را از طریق پست های رادیویی زمینی (گاهی اوقات سیستم های ماهواره ای) به مرکز کنترل انتقال می دهند.

 مدیریت آب:

 تله متری در مدیریت آب از اهمیت زیادی برخوردار می باشد بگونه ای که  پارامترهای مهم کیفیت و توابع اندازه گیری جریان آب را می توان بکمک سیستم های تله متری به واحد کنترل ارسال کرد.
کاربردهای عمده
  تله متری در این حوزه عبارتند از: AMR (قرائت اتوماتیک)، نظارت بر آبهای زیرزمینی، تشخیص نشت در خط لوله توزیع و نظارت تجهیزات. داشتن اطلاعات ان لاین و تقریبا واقعی امکان واکنش های سریع به حوادث در این زمینه را می دهد.

  صنایع اکتشافی ، دفاعی وفضایی:

 تله متری در سیستم های پیچیده مانند موشک، RPVs ها، فضاپیما، سکوهای نفتی و واحدهای تولید شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد، تله متری امکان نظارت و مانیتورینگ اتوماتیک هشدارها و ثبت دیگر اطلاعات لازم برای عملکرد کارآمد و ایمن سیستم ها را دارد. آژانس های فضایی مانند ناسا، آژانس فضایی اروپا (ESA) و سازمان های دیگر استفاده از تله متری و یا سیستم های telecommand  برای جمع آوری داده ها از فضاپیماها و ماهواره استفاده می کنند.
تله متری در توسعه موشک ها، ماهواره ها و هواپیماهای بسیار حیاتی است زیرا این سیستم ممکن است در حین یا بعد از آزمون نابود شده است. مهندسان هوا فضا به پارامترهای بحرانی سیستم جهت تجزیه و تحلیل و بهبود عملکرد سیستم نیاز مبرم داشته و در صورت عدم استفتده از سیستم تله متری، این داده ها اغلب غیر قابل دسترس می باشد.

 

سیستم کنترل و تله متری شبکه های انتقال سیالات (آب ،نفت،گاز)

سیستم کنترل و تله متری شبکه های آبرسانی، ضمن جمع آوری اطلاعات از نقاط مختلف شبکه و مانیتورینگ آنها، امکان کنترل مکانیزم‏های چنین شبکه‏های گسترده ای را فراهم می آورد

این سیستمها مجموعه ای از تجهیزات الکترونیکی - مخابراتی باهوش و قابل برنامه ریزی می باشند که بر اساس پروتکل های استاندارد در ساخت و سازهای الکترونیکی، طراحی و ساخته شده اند. آنها ضمن آنکه می توانند بصورت قائم به خود بکار گرفته شوند، امکان اتصال به سیستم های کنترل مرکزی سوپروایزری (SCADA) را نیز در جهت گسترش سیستم فراهم می آورند. بدیهی است امکانات موجود در سیستم های اسکادا بخصوص در لایه ارتباطات و شبکه های اطلاعاتی (LAN ، اینترنت و ...)، امکان قرار گرفتن آنها را در سیستم های مدیریت اطلاعات (MIS)، کنترل تولید بر اساس آمار، (SPC) تعمیر و نگهداری مرکزی (PM) و کنترل بهره وری را فراهم خواهند آورد. چاه ها و مراکز پمپاژ، مخازن اصلی و میانی، خطوط آبرسانی و ایستگاه های مدیریت و کنترل راه دور از جمله بخش های مهم چنین سیستم هائی می باشند. تأمین مداوم آب، نگهداری سطح مخازن آب در وضعیت مطلوب، حفاظت از خطوط آبرسانی، تعمیر و نگهداری بلادرنگ، کنترل مصرف انرژی، بهره وری بیشتر و مانیتورینگ شبکه می تواند از جمله اهداف مهم بکارگیری این سیستم باشد.

مشخصات کلی سیستم تله متری شبکه های انتقال سیالات

ویژگیهای کلی سیستم های مستقر در چاهها و مراکز پمپاژ

1- امکان قرائت کلیه سیگنال‏های دیجیتالی موجود در اتاقک تابلو برق جهت مانیتورینگ از جمله :

وضعیت کنترل فاز

وضعیت بانک خازنی

وضعیت سوئیچ سطح آب چاه

وضعیت ستاره - مثلث در تابلوهای الکترومکانیکال

وضعیت سیستم قدرت در تابلوهای الکترواستاتیک

وضعیت دزدگیر الکترونیکی مستقر در اتاقک چاه

وضعیت سطح آب مخازن نزدیک به اتاقک

2- امکان کنترل مکانیزم های مستقر در محل اتاقک چاه مانند:

خاموش‏و‏روشن‏کردن الکتروپمپ‏ها

کنترل شیرهایبرقی متصل به پمپ

کنترل روشنائی

3- امکان اتصال به دستگاه های اندازه گیری از طریق درگاه سریال RS485 مانند:

دستگاه اندازه گیری پارامترهای اساسی قدرت

(جریان 3 فازه، ولتاژ 3 فازه، توان راکتیو، توان اکتیو، کنتور، فرکانس برق ورودی و ... )

دستگاه اندازه گیری فشار، فلو

4- مجهز به سیستم مخابراتی جهت انتقال صوت ودیتا براساس پروتکل ‏های‏ استاندارد نظیر Modbus، SysmacWay و غیره.

5- مجهزبه‌پانل‌حاوی‌تجهیزات‌رابط‌کاربرHMI (کیبرد، صفحه نمایش، کلیدهای صنعتی تعیین وضعیت)

6- نمایش دهنده های نوری جهت تعیین وضعیت ورودی ها، فرامین و وضعیت کار دستگاه.

7- مجهز به حافظة غیر فرار جهت ذخیره تنظیمات محلی و کنتور عملکرد.

8- مجهز به واحد شروع مجدد اتوماتیک جهت خروج از حالت های تعلیق.

9- امکان اتصال گروهی در یک شبکه RS485 و اتصال به مرکز کنترل .

ویژگی های ‏کلی ‏سیستم‏های مستقر در منابع اصلی

1- امکان قرائت سیگنال های دیجیتالی موجود در محیط مخزن نظیر:

وضعیت سطح سنج های دیجیتال موجود در مخزن

وضعیت شیرهای برقی ورودی و خروجی مخزن از لحاظ موقعیت (باز، بسته)

وضعیت سیستم های حفاظتی قدرت در تابلوهای برقی شیربرقی ها و کلرزن

2- امکان اتصال به دستگاه های اندازه گیری از طریق درگاه سریال RS485 مانند:

دستکاه های اندازه گیری دقیق ارتفاع مخزن ( آلتراسونیک، مایکروویو و ...)

دستگاه های اندازه گیری فشار لوله های آبرسانی ورودی به مخزن

دستگاه های آزمایشگاهی کنترل کیفیت آب (کلرسنج، سختی سنج‏و ...)

3- امکان کنترل مکانیزم های مستقر در محیط مخزن :

کنترل شیر ورودی به مخزن ( به دلایل مختلف جهت پر نگه داشتن لوله ها و کاهش فشارهای دینامیکی و هیدرولیکی به آن، استفاده از ظرفیت لوله ها به عنوان مخزن ثانویه، امکان حفاظت‏و تشخیص ‏اشکال در‏خطوط‏ و ...)

کنترل شیر خروجی از مخزن ( به دلایل مختلف از جمله جلوگیری از ضایعات بهنگام خرابی در خطوط مصرفی - کاهش فشار لوله های مصرف و ... )

کنترل سیستم کلرزن

4- مجهز به سیستم ارتباطی رادیوئی مطمئن و مدرن جهت ارتباط صوتی- دیتا با نقاط مختلف

5- قابلیت کنترل و مانیتورینگ شبکه تحت پروتکل های استاندارد

6- مجهز به ساعت و تقویم قابل برنامه ریزی

ویژ گی ها و تسهیلات نرم افزاری موجود در ‏سیستم

1- امکان کار بصورت اتوماتیک و دستی (Auto/Manual)

2- امکان کار در حالت اتوماتیک به صورت مانیتورینگ و کنترل مانیتورینگ .

3- امکان تنظیم محلی پارامترهای اساسی کنترل توسط کاربر نظیر:

تعیین چاه های پرکار و کم کار توسط کاربر

تعیین چاه های پرکار و کم کار بر اساس ماه های سال

امکان خاموش کردن چاه ها در ساعات‏پیک‏مصرف‏برق‏در‏صورت‏ وجود شرایط مطلوب در شبکه

امکان ارسال مستقیم فرامین به چاه ها و مراکز پمپاژ

امکان درخواست ارتباط صوتی با هریک از چاه ها

امکان فعال و غیرفعال کردن ارتباط با هریک از چاه ها و نمایش آن پس از دریافت اطلاعات

امکان ضبط تعداد دفعات روشن شدن الکتروپمپ ها در حافظه غیرفرار

امکان فعال و غیرفعال کردن کنترل بر مکانیزم های موجود در مخزن نظیر‏کلرزنی، شیربرقی و‏...

مجهز به تاریخچه تمامی عملیات با امکان ذخیرهنامحدود اطلاعات نظیر روشن و خاموش کردن چاه ها و مراکز پمپاژ

 

 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ مهر ۹۴ ، ۱۰:۳۷
S2.NM S2

ورمی کمپوست

پنجشنبه, ۳۰ مهر ۱۳۹۴، ۱۰:۲۱ ق.ظ

دستورالعمل تولید ورمی کمپوست

 

 

تعریف کرم پوسال (ورمی‌کمپوست):

کلمه Verm از لغت لاتین Vermis گرفته شده است که به معنی کرم می‌باشد و تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) نیز اصولا تهیه کمپوست توسط کرمها است. کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) عبارت است از کود آلی بیولوژیک که در اثر عبور مداوم و آرام مواد آلی در حال پوسیدگی از دستگاه گوارش گونه‌های از کرم‌های خاکی و دفع این مواد از بدن کرم حاصل می‌شود. این مواد هنگام عبور از بدن کرم، آغشته به مخاط دستگاه گوارش، ویتامین‌ها و آنزیمها می‌شود. فرآورده‌ای که کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) خوانده می‌شود از لحاظ کیفی، ماده‌ای آلی با ph تنظیم شده، سرشار از مواد هومیک و عناصر غذایی به شکل قابل جذب برای گیاه، دارای انواع ویتامینها، هورمونهای محرک رشد و آنزیمهای مختلف است. از لحاظ ظاهری، بصورت دانه‌ای شکل با رنگ تیره، بدون بوی نامطبوع و دارای قابلیت عرضه تجاری است. که در نهایت بعنوان یک کود آلی غنی شده و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصر غذایی خاک تولید و مورد مصرف واقع می‌گردد. کرمهای خاکی مقدار بسیار زیادی آب مصرف می‌نمایند و روزانه معادل شصت درصد از وزن خود ادرار دفع می‌کنند، ادرار کرم حاوی مقدار زیادی نیتروژن بوده و کود آلی محسوب می‌شود؛ بنابراین کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) عبارت است از فضولات کرم به همراه درصدی از مواد آلی و غذایی بستر و لاشه کرمها.

 فرآیند تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست):

هنگامی که کرم‌های خاکی به بسترهای پرورشی اضافه می‌شوند با خوردن محتویات زائدات آلی، آنها را تجزیه و دگرگون می‌نمایند. فرآیند هضم این کرم‌ها به تغییر سریعتر مواد منتهی شده و کمپوست تثبیت می‌شود. این فرآیند را می‌توان به چهار مرحله تقسیم نمود. در مرحلة اول میزان انواع باکتری‌ها بسیار زیاد است در مرحلة دوم انواع قارچ‌ها شروع به رویش می‌نمایند و در مرحلة سوم انواع حشرات خاکزی در بستر رو به افزایش می‌نمایند و در پایان جمعیت کرم‌های خاکی غالب شده در این مرحله کمپوست عاری از هرگونه عامل پاتوژن، بذر علف هرز و یا حشره‌ای می‌باشد به عبارت دیگر کرم‌های خاکی همانند یک پالایشگاه بیولوژیک، کود اولیه را تصفیه نموده و در حین این عمل بر جمعیت باکتری‌های تثبیت کنندة ازت و فسفر افزوده می‌شود. نتیجه این عمل دستیابی به کرمی کمپوستی با کیفیت بالایی است که با بالاترین استانداردهای جهانی برابری می‌کند.

مزایای ورمی‌کمپوست:

افزایش مقاومت گیاهان بر استرس تنشهای محیط و عوامل بیماری‌زای خاک

افزایش رنگ، گلها و طعم و مزه در محصولات کشاورزی

تامین‌کننده عناصر ریز مغزی مورد نیاز انواع گیاهان

بهبود جوانه زنی بذرها و تشدید ریشه زائی قلمه‌ها

افزایش دوام گلهای شاخه بریده و تداوم گلدهی گونه‌های مختلف

مزایای استفاده از کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) بجای کود شیمیایی:

1- سبک و فاقد هرگونه بو

2- عاری از تخم علفهای هرز

3- حاوی میکروارگانیسم‌های هوازی مفید مانند ازتوباکتری‌ها

4- بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با سایر کودهای آلی

5- دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز

6- دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر ویتامین‌ها بویژه ویتامین B12

7- قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی

8- عاری از باکتری‌های غیرهوازی، قارچ‌ها و میکروارگانیسم‌های پاتوژن

9- اصلاح کنندة خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک

10- انطباق کامل با الزامات قوانین و مقررات محیط‌زیست

11- تولید در داخل کشور (صد درصد)

12- قابل مصرف در پرورش کلیه محصولات کشاورزی

13- هوادهی خاک با ایجاد خلل و فرج و ایجاد پوکی در خاکهای متراکم

14- استفاده از این نوع کود، کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی افزایش می­دهد؛ و مشکلات مربوط به باقی ماندن کود شیمیایی در مواد غذایی را ندارد.

 برتری کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) به کمپوست معمولی:

1- کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) ماده‌ای شبیه به پیت (PEAT) است که ساختار تخلخل، تهویه، زهکشی و ظرفیت نگهداری آب در آن در حد عالی و میزان عناصر غذایی آن بیشتر می‌باشد.

2- تعداد موجودات بیماری‌زای گیاهی (پاتوژنها) در کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) بسیار کمتر است. 

3- به علت بالا بودن نسبت کربن به ازت فاقد بوی نامطبوع و فعالیت حشرات مزاحم است.

4- فاقد بذر علفهای هرز می‌باشد.

  اهداف پرورش کرم خاکی:

1 - تولید کودآلی.

2- اصلاح ساختمان و بهبود حاصلخیزی خاک.

3- جلوگیری از آلودگی منابع پایه.

4 حفظ محیط‌زیست.

5- تولید محصول سالم.

6- افزایش و پایداری تولید محصولات کشاورزی.

7- تولید مکمل غذایی جهت خوراک دام و آبزیان.

8- استفاده بهینه از زباله­های حیوانی و تبدیل آنها به کود آلی.

9- استفاده بهینه از زباله­های خانگی و تبدیل آنها به کود آلی.

  موارد کاربردکرم خاکی: 

الف توسعه خاکهای زراعی، تجدید خاک و افزایش حاصلخیزی آن، تهویه و زهکشی خاک، تجزیه و قابل جذب کردن مواد آلی گیاهی و اصلاح ساختمان فیزیکی خاک:

 کرمهای خاکی مهمترین گونه جانوری موجود در خاک هستند که موجب اصلاح ساختمان فیزیکی خاک می‌شوند. مواد لعابی که از بدن کرمها خارج می‌شود حاوی نیتروژن است و به علت چسبناک بودن باعث پیوند ذرات خاک و تشکیل خاکدانه می‌گردد.

 کرمها با ایجاد دالانهایی به قطر 1 تا 10 میلیمتر تراکم خاک را کاهش می‌دهند. بطوری که در خاکهایی که فعالیت کرمهای خاکی مشهود باشد خلل و فرج خاک 8 الی 30 درصد بیشتر از خاکهای فاقد این جانداران است. همچنین سرعت نفوذ آب بین 2 تا 10 برابر بیشتر و ظرفیت نگهداری آب در خاک نیز افزایش می‌یابد.

ب- تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) و استفاده از بافت بدن کرمها برای تغذیه طیور و آبزیان:

هر هزار نخ کرم قادر است در یک روز 500 گرم ماده آلی را تبدیل به کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) نماید.

 در حین تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) افزایش جمعیت کرمها را هم خواهیم داشت، جمعیت کرمها در عرض 2 تا 4 ماه دو برابر می‌شود در صورت وجود شرایط مناسب و فضای کافی در مدت 6 ماه دو کرم با سن 6 هفته می‌توانند تعداد 2000 کرم جدید تولید کنند. سرعت تکثیر کرمهای خاکی بیش از خرگوشهاست حدود 5 کیلوگرم کرم پس از گذشت دو سال به دو تن افزایش پیدا می‌کند.

کرمها را می‌توان به واحدهای متقاضی تولید کود فروخت. همچنین لاشه بدن کرمهای مسن را می‌توان با روشهای مناسب خشک و تبدبل به پودر خشک کرد و بعنوان بخشی از جیره غذایی طیور و آبزیان مورد استفاده قرار داد (این پودر حاوی پروتئین بالایی می‌باشد).

بر اساس تحقیقات انجام شده در موسسه پرورش آبزیان استرلینگ اسکاتلند، کرمهای خاکی یکی از غذاهای مناسب و مفید جهت تغذیه انواع ماهیان قزل آلا می‌باشد و ارزش غذایی و پروتئینی آن از غذاهای دستی مورد استفاده کنونی بیشتر می‌باشد.

بر اساس تحقیقات محققین کره جنوبی ارزش بیولوژیکی و اقتصادی پروتئین کرمهای خاکی در جیره غذایی طیور بیشتر از پودر ماهی و کازئین شیر می‌باشد.

 محققین دانشگاه نیویورک در مطالعات خود به این نتیجه رسیده‌اند که کرمها ی خاکی بهترین موجودات جهت تبدیل مواد زائد به مواد پروتئینی می‌باشند.

ج- حفظ محیط‌زیست و حاصلخیزی خاک و قابل جذب شدن مواد آلی خاک:

 کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در کشاورزی ارگانیک و کشتهای گلخانه‌ای پاکترین و مناسب‌ترین بستر بوده و سبب باردهی بیشتر محصولات کشاورزی خواهد گردید. اضافه بر آن این تولید از ارزش زیست محیطی بالایی برخوردار است و کود تولیدی به علت مناسب بودن نسبت کربن به ازت ( C/N=15 ) فاقد بوی نامطبوع و فعالیت حشرات مزاحم می‌باشد. معمولا هر 2 کیلوگرم کرم خاکی می‌تواند یک کیلوگرم زباله آلی را در طول 24 ساعت بازیافت نماید.

کرمها می‌توانند اکسیژن را از هوا جذب کرده و آن را برای جامعه گیاهی موجود درون روده خود تامین نمایند؛ بنابراین موجب بروز فرآیندهای هوازی گوناگونی در تثبیت زباله و از بین بردن عوامل بیماری‌زای خاک می‌شوند همچنین با مصرف و هضم میکروارگانیزمهای بیماری‌زای گیاهی و در نهایت آزاد کردن عناصر غذایی موجود در این میکروارگانیزم‌ها به تغذیه گیاه کمک می‌نمایند.

کرمها باعث افزایش فعالیت آنزیمی خاک شده و معدنی شدن عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را تسریع می‌نمایند. کرمهای خاکی آنزیمهای گوناگونی از قبیل پروتئاز، لیپاز، آمیلاز، سلولاز، لیگناز و کیتیناز تولید می‌کنند. این آنزیمها در محیطی که PH آن ثابت باشد عمل می‌کنند. در سر تا سر روده کرم، میزان PH تنها بین 3/6 و 3/7 تغییر می‌کند بنابراین کرمهای خاکی قادرند که کمپلکس‌های زیست پلیمری را که تجزیه آنها از طرق دیگر دشوار است به راحتی تجزیه زیستی نمایند.

یکی دیگر از فعالیت‌های بیولوژیک کرم‌ها افزایش میزان باکتری‌های مفید خاک بوده که بطور طبیعی جزء فلور روده آنها می‌باشند بدین ترتیب کرمهای خاکی مدیران ایده آلی برای تولید و پرورش باکتری‌های هوازی مفید از دسته ازتوباکترها هستند که ازت را تثبیت و فسفر را برای گیاه قابل دسترس می‌سازند. کرمهای خاکی با تامین شرایط ایده آلی از غذا، رطوبت و هوا برای باکتری‌های تثبیت کننده ازت، نیتروژن را افزایش می‌دهند؛ بنابراین گیاهان می‌توانند بدون استفاده از هر گونه افزودنی مصنوعی نیتروژن به بار بنشینند، این ماده ظرفیت آمیلاز را در برنج، محتوای روغن را در دانه‌های روغنی و میزان پروتئین را در ذرت افزایش می‌دهد.

 با افزایش توانایی کرمهای خاکی در تولید فسفاتازها نیاز نسبتا کمی از فسفر نیز مرتفع می‌شود. 

کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) حاوی 5 برابر نیتروژن، هفت برابر فسفر، یازده برابر پتاسیم و دو برابر منیزیم و کلسیم بیشتر از کود دامی است. بعلاوه شکل این عناصر بگونه‌ای است که به آسانی توسط گیاه جذب می‌شوند. تولید هورمونهای تحریک‌کننده رشد گیاهان (اکسین و سیتوکینین) و ترشح ویتامینهای گروه B و D در خاک از دیگر فعالیتهای زیستی کرمها می‌باشد.

 از آنجا که نور خورشید میزان نیتروژن را در کمپوست کاهش می‌دهد بنابراین نباید آن را در معرض نور قرار داد.

 

مواردی از تحقیقات انجام شده:

بررسی انجام شده در ایستگاه تحقیقاتی روتامستد انگلیس نشان داد که کرمهای خاکی می‌توانند بقایای آلی را به مواد پیت مانند غنی از عناصر غذایی قابل استفاده با ظرفیت نگهداری بالای آب تبدیل کنند که این مواد پیت مانند، توان قابل توجهی بعنوان محیط رشد گیاه در کشاورزی و باغبانی دارند.

 طبق گزارش‌های موجود از نظر عوامل شیمیایی فضولات کرمها دارای مقادیر بیشتری از مواد آلی و عناصر بازی قابل تبادل شامل سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر و منگنز قابل استفاده گیاه نسبت به خاک اطراف است. نتایج حاصل از اندازه‌گیری عناصر فوق در 6 نوع خاک در کشور نیجریه در جدول (2) آورده شده است. 

 

جدول ( 2) مقایسه میانگین میزان عناصر غذایی شش نوع خاک با کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در کشور نیجریه

شاخص مورد مقایسه

خاک

فضولات کرم خاکی

ظرفیت تبادل کاتیونی (سانتی مول /kg )

5/3

138

کلسیم قابل تبادل (سانتی مول /kg )

2

9/8

پتاسیم قابل تبادل (سانتی مول /kg )

2/0

6/0

فسفر محلول (ppm )

1/6

8/17

ازت کل (درصد)

12/0

33/0

جیابال و کوپیو سوامی (2001 ) در تحقیقات خود نشان دادند که کاربرد کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در مقایسه با کود FYM معادل 10 درصد جذب بیشتر نیتروژن توسط گیاه برنج را باعث گردید.

استفاده از کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در کشت لوبیا موجب افزایش جذب نیتروژن توسط گیاه به میزان 13 درصد بیشتر از جذب ازت توسط گیاه از خاک معمولی است همچنین کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) جذب فسفر و پتاسیم را توسط گیاه افزایش داداه است.

مورتنو و همکاران (1997 ) افزایش در نیتروژن، پتاسیم و فسفر شبدر علوفه‌ای را با مصرف کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) زباله شهری گزارش کرده‌اند.

 

 چرخه زندگی و تولید مثل کرمهای خاکی:

کرمهای خاکی دارای بدنی کشیده و استوانه‌ای شکل بوده که سر آنها نوک تیز و کمی تخت می‌باشد. حلقه‌های موجود در بدن کرم عمل حرکت و چرخش کرم را آسان می‌نماید. بدن کرمها فاقد اسکلت بوده و زائده‌های موجود بر روی آن عمل جلو و عقب رفتن و خزیدن کرم را تسهیل می‌نماید.

2700 تا 3200 گونه کرم خاکی وجود دارد که مناسب‌ترین گونه برای تولید کمپوست Eisenia Foetida می‌باشد، که به رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز و کوچکتر از کرمهای خاکی معمولی است. این کرمها دارای پوست بسیار ظریف و حساسی می‌باشند که از طریق روزنه‌های آن تنفس می‌کنند لذا از نور آفتاب و بارندگی که موجب خشکی پوست یا خفگی آنها می‌شود گریزان بوده و باید آنها را از این دو عامل حفظ نمود. حدود 85 درصد از وزن کرمهای خاکی را آب تشکیل می‌دهد. عمل جذب و دفع آب از طریق دیواره بدن کرم انجام می‌گیرد. کرمها جانورانی خون سرد و دارای پنج قلب می‌باشند که در صورت دو نیم شدن نمی‌میرند و سعی در ترمیم و بازسازی قسمت از دست رفته خود می‌نمایند.

                  

 

فاصله بین دو نسل (از تخم تا تخم) در شرایط نرمال حدود سه ماه و عمرکرم‌ها بین یک تا دو سال متغیر است. زمان لازم برای بلوغ کرمها 60 تا 90 روز است و جمعیت کرمها در عرض 2 تا 4 ماه دو برابر می‌شود. وزن هر کرم 5/0 تا 1 گرم و در هر کیلوگرم کرم حدود 1000 تا 2500 نخ کرم وجود دارد.

کرمهای خاکی جانوری دو جنسی (هرمافرودیت) می‌باشند یعنی اندام‌های نر و مادگی را تواما ً دارا هستند که در ناحیه شکم قرار گرفته‌اند اما برای انجام جفتگیری به یک کرم دیگر نیاز دارند. کرمهای قرمز پس از گذشت 2 تا 3 ماه به بلوغ جنسی رسیده و آماده تولید مثل می‌شوند. کرمهای خاکی در اکثر ماههای سال می‌توانند تولید مثل کنند و مخصوصا در ماههایی که رطوبت هوا زیادتر است افزایش می‌یابد. ده روز بعد از جفتگیری کرم آماده تخمگذاری در خاک است که انتهای هر دو کرم مسدود شده و یک پیله (کوکون) شبیه لیمو تشکیل می‌شود، کیسه‌های تخم یا کوکون‌ها به رنگ زرد کهربایی بوده و در داخل آن حدود 3 تا 7 نوزاد لارو وجود دارد؛ و تقریبا پس از سه هفته دو نوزاد کرم یا بیشتر از انتهای پیله خارج می‌شود.

       

  یک کرم بالغ تحت شرایط مطلوب قادر است که هر هفت تا ده روز یک پیله تولید کند. گونه آیزینیا فوتیدا در عرض 3 تا 5 روز می‌تواند تعداد 2 تا 10 عدد پیله بوجود آورد اما اغلب فقط 1 یا 2 کرم در هر پیله بوجود آمده و باقی می‌ماند، مقاومت کوکونها در برابر خشکی و هوای بیش از اندازه سرد یا گرم بسیار بیشتر از مقاومت خود کرم است و به هنگام مساعد شدن شرایط است که نوزاد کرم از کوکون خارج می‌شود. همزمان با رشد نوزاد کرم، رنگ آنها نیز تغییر می‌کند، از زرد کم رنگ به سفید و قهوه‌ای مایل به قرمز در می‌آیند که با استفاده از یک ذره بین حتی می‌توان رگ خونی قرمز شفاف کرم را دید. خون کرم بطور شگفت‌انگیزی شبیه به خون انسان دارای هموگلوبین سرشار از آهن بوده و درست با همان عملکرد وظیفه انتقال اکسیژن را بر عهده دارد.

شرایط محیطی مطلوب برای تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست):

کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) می‌تواند در تمام طول سال تهیه شود، در تابستان در فضای باز و در زمستان در محیط بسته صورت می‌گیرد و بهترین شرایط برای تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) به شرح زیر است:

1- رطوبت 60 تا 70 درصد.

2- دما 20 تا 25 درجه سانتیگراد (سلسیوس).

3 - اسیدیته (ph) حدود 6 تا 7.

رطوبت:

میزان رطوبت بستر باید در حدود 60 تا 70 درصد باشد و رطوبت بالاتر و پایین‌تر از میزان فوق، فعالیت کرمها را کاهش می‌دهد. بستر کرمها باید مرطوب نگه داشته شود اما خیس نشود. اجازه ندهید که بارش باران به داخل بستر نفوذ کند. زیرا ممکن است باعث غرق شدن کرمها شود. در اماکن روباز نیز ممکن است به سایبان یا پوششی از برگها نیاز باشد تا بتوان بستر را از خشک شدن در هوای گرم تابستان حفظ نمود.

دما:

 کرمها در دمای 5 تا 48 درجه سانتیگراد قادر به زندگی هستند. اما سرعت تولید و تبدیل ضایعات به کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در دمای 20 تا 30 درجه سانتیگراد بهتر انجام می‌پذیرد. برای ایزینیا فوتیدا مناسب‌ترین محدوده دما بین 15 تا 25 درجه سانتیگراد است. با ایجاد سایه‌بان می‌توان دمای تل کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) را بطور آشکاری کاهش داد. توجه به این نکته مهم است که در صورت وجود رطوبت کافی در درون بسترهایی که زیر سایبان است دمای میانگین بستر در همه جای آن بین 5 تا 10 درجه پایین‌تر از هوای اطراف آن خواهد بود که در پاره‌ای اوقات باید بسیار به این مسئله توجه شود.

اسیدیته (ph ):   

کرمهای خاکی قادر به زندگی در ph حدود 2/4 (اسیدی) تا ph 8 (قلیایی) و یا بیشتر می‌باشند. اگرچه برای تولید تجاری بهتر است که ph بستر‌ها را حدود 7 (خنثی) نگهداشت. سطوح ph خاک بستر را بطور مرتب می‌توان با کاغذ لیتموس (تورنسل) و کیت ph بررسی کرد. معمولا آهک و یا کربنات کلسیم را در جهت اصلاح اسیدیته خاک و تنظیم ph به مواد بستر اضافه می‌کنند.

همچنین غلظت بالای نمک تشکیل کوکون و وزن بدن کرمها را کاهش می‌دهد؛ بنابراین پس از سپری شدن یک دوره کمپوست، مواد بستر باید در جهت از بین بردن نمکهای اضافی شسته شوند. پس از این مرحله مواد در عمق 20 تا 25 سانتیمتری بستر قرار خواهند گرفت. آب دهی و شستشو در جهت حذف نمک‌ها، بوسیله غرقاب کردن برای مدت 5 روز صورت می‌گیرد. این عمل با زیر و رو کردن مواد بستر در روز سوم بهتر انجام می‌شود. پس از مرحله آبدهی و شستشو رطوبت مواد بستر باید در حد مناسب نگه داشته شود.

 

روش تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست):

ساده‌ترین روش تولیدکرم پوسال (ورمی‌کمپوست) به شرح زیر است:

1- بستر سازی: هر نوع موادی که به عنوان زیستگاه نسبتا پایدار کرم باشد بستر نامیده می‌شود.

بستر کرمها باید بر روی سطح صاف و شیبدار بتنی و در سالن یا پوشش گلخانه‌ای ایجاد شود، بنابراین زمین مسطح بدون سنگ و کلوخ و خرده شیشه را مرطوب نموده و کاملا می‌کوبند تا سفت شود و یا آن را با بتون به ارتفاع 15 سانتیمتر پوشش می‌دهند. یک شیب %1 تا %2 مطلوب است به دلیل اینکه فرایند شستشو آسان­تر می­شود و تهیه آب کرم یا wormwash امکانپذیر می‌گردد.

 دلایل صاف و شیبدار بودن بستر موارد زیر است:

الف- جدا شدن آب مازاد و شیرابه یا پساب از بستر جهت جلوگیری از فاسد شدن بستر.

ب- جمع‌آوری شیرابه از طریق کانالهای مخصوص در مخزن (septing tanke ) و مصرف بخشی از آن ضمن مخلوط نمودن با آب و مصرف بقیه بعنوان کود مایع.

ج- خارج کردن مواد ناشی از شستشوی کودهای مرغی یا کودهای حیوانی تازه که حاوی مقدار زیادی اوره بوده و برای کرمها سمی و کشنده می‌باشند و یا خارج کردن سایر مواد سمی و مضر.

 بستر کرم باید دارای شرایط زیر باشد:

- قابلیت جذب بالا: کرم توسط پوست تنفس می‌کند در نتیجه مواد بستر باید قابلیت جذب آب بالایی داشته باشند.

- دارای تخلخل مناسب باشد: کرم‌ها به اکسیژن نیاز دارند در نتیجه اگر مواد بستر فشرده باشد نفوذ هوا کاهش یافته و تنفس کرم مختل می‌شود. اندازه ذرات، شکل ذرات، بافت ذرات و سختی آن بر میزان تخلخل موثر است.

- مقدار کم پروتئین و یا نیتروژن (نسبت بالای کربن به نیتروژن): مواد پروتئین سریع شکسته شده و تولید گرما و اسید می‌نمایند که زندگی کرم را مختل می‌نماید لذا بستر باید دارای نسبت بالای کربن به نیتروژن باشد.

2- ایجاد سایبان از جنس آیرون شیت (پلیت) یا پلاستیک گلخانه با پایه‌های فلزی و یا از جنس حصیر و سرشاخه درخت با پایه‌های چوبی برای محافظت کرمها در برابر بارندگی و نور آفتاب. ارتفاع سایبان بسته به شیوه تخلیه مواد آلی، مساحت مزرعه، نوع و جنس سایبان بین 2 تا 3 متر قابل تغییر است.

بهتر است از پلاستیک برای پوشانیدن سطح بستر استفاده نگردد، زیرا لایه پلاستیک باعث افزایش درجه حرارت و جمع شدن گازهای مختلف در بستر می‌شود.

3- ایجاد پشته‌ای از کود گاوی نیمه پوسیده به شکل گنبدی به عرض 70 سانتیمتر، ارتفاع 40 سانتیمتر و طول دلخواه و آبیاری فراوان آن بمنظور خروج شیرابه کود. بستری با ابعاد یک متر در یک متر و با ارتفاع 40 سانتیمتر به 30 الی 35 کیلوگرم خوراک و ماده بستری نیاز دارد. این مقدار برای 1000 تا 1500 کرم خاکی کافی است که تکثیر شده و عمل کمپوست‌سازی را از لایه‌های بالایی آغاز کند. چون کرمهای قرمز تمایل دارند که از قسمت‌های سطحی بستر تغذیه نمایند، عمق بستر نباید بیش از 30 تا 40 سانتیمتر باشد. اگر بستر عمق بیشتری داشته باشد مواد آلی فشرده و بصورت غیرهوازی تجزیه شده و تولید بوی نامطبوع و مواد سمی می‌نماید و در نهایت منجر به مرگ کرمها می‌گردد.

4- ایجاد شیار در طول خط‌الراس پشته به عمق 15 سانتیمتر و ریختن کرمها به داخل آن و سپس بر گردانیدن کود روی کرمها.

5- جمعیت مناسب کرم جهت تکثیر کرم 5-5/2 کیلوگرم در مترمربع است و نباید بیشتر از پنج کیلوگرم باشد در جمعیت‌های کمتر تولید مثل کاهش می‌یابد زیرا کرم‌ها کمتر با یکدیگر تماس می‌یابند. جمعیت مناسب کرم جهت تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) 10 5 کیلوگرم در مترمربع می‌باشد. تولیدکنندگان کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) معمولا پنج کیلوگرم در مترمربع استفاده می‌کنند و با دو برابر شدن جمعیت کرم بستر را نصف می‌کنند. زمان لازم برای تولید کود آلی در دمای 25 درجه سلسیوس در حدود 5/1 تا 2 ماه خواهد بود و تقریبا نیمی از وزن پشته تبدیل به کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) خواهد شد. کرمهای قرمز تحت شرایط مطلوب می‌توانند در یک روز معادل وزن خود تا دو برابر از زباله‌ها و بستر تغذیه کنند و %60 آنرا به کود ورمی‌کمپوست تبدیل کرده و دفع‌کنند. خلاصه، هر عدد کرم بالغ قادر است در یکماه (سی روز) 23 گرم کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) تولید کند. اما بطور متوسط برای بازیافت هر یک کیلوگرم زباله غذایی در طول 24 ساعت حدودا به 2 کیلوگرم کرم خاکی نیاز است؛ بنابراین مدت زمان لازم برای تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در بستر بستگی به میزان کرم موجود در پشته‌ها دارد، نگهداری کرم درون پشته‌ها به دو منظور صورت می‌پذیرد:

الف افزایش جمعیت

ب- تولید کود آلی (کرم پوسال (ورمی‌کمپوست))

وزن اولیه کرمها درون پشته برای هدف اول به مراتب کمتر از هدف دوم است.  

6- آبپاشی پشته بصورت روزانه به اندازه آبیاری چمن به منظور ایجاد شرایط محیطی مناسب برای فعالیت کرمها و بلع غذا توسط آنها. روش مناسب برای آب‌رسانی به پشته‌ها استفاده از شلنگ نرم پلی اتیلن شماره 16 مشکی و نصب آب پاش در سر آن و آبپاشی روی پشته‌ها است به طوری که رطوبت هر نقطه همیشه در حد %70 حفظ شود. زمان بین آب دهی تجربی است و با توجه به میزان رطوبت تعیین می­شود. ولی هر نقطه باید حداقل هفته‌ای 2 بار آب داده شود.

7- پس از گذشت حدود شش هفته کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) برای برداشت آماده می‌شود. در مزارع کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) پس از سه الی چهار ماه مدفوع کرمی را برداشت می‌نمایند. برای برداشت کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) ابتدا باید جداسازی کرمها از پشته‌ها انجام شود، برای جداسازی کرمها از پشته‌ها لازم است بعد از اندکی هوادهی به بستر و کاهش رطوبت آن با استفاده از غربال دوار برقی که به همین منظور طراحی و ساخته شده است بستر سرند گردد. برای غربال کردن در مزارع کوچک می‌توان از یک توری دو میلیمتری گالوانیزه نیز استفاده کرد، بمنظور حفظ کرمها لازم است از ابتدای بستر، هر روز نیم متر از بستر آبیاری نشود تا کرمها رفته رفته به انتهای بستر مهاجرت نمایند بعد از مهاجرت کرمها با هوادهی بستر و کاهش رطوبت آن اقدام به سرند نمایید در صورتیکه رطوبت بستر زیاد باشد عملیات سرند بسیار مشکل خواهد شد.  

8- برای جمع‌آوری کرمها می‌توان با ایجاد یک ماهیچه از کود دامی نیمه پوسیده در کنار پشته‌ای که دیگر فاقد مواد غذایی لازم برای تغذیه کرمها است سبب مهاجرت کرمها از پشته قدیمی به این ماهیچه گردید و پس از آن اقدام به ایجاد پشته‌های جدید و انتقال جمعیت کرم به این پشته‌ها نمود. اگر کرم مجبور به زندگی در میان زباله‌هایی باشد که خود تولید نموده در اینصورت نمی‌تواند به حیات سالم خود ادامه دهد؛ بنابراین باید بستر را بطور مرتب عوض کرده و اجازه نداد که مدفوع کرم به ماده‌ای سمی برای کرمها تبدیل شود.

9- برای تولید کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در خانه می‌توان از جعبه‌های چوبی، پلاستیکی و فلزی با ایجاد سوراخهایی با اندازه مناسب در کف و دیواره‌های آن برای انجام زهکشی استفاده کرد.

10 بعد از انجام سرند، کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) که بصورت ذرات دانه‌بندی می‌باشد در کیسه‌های پلاستیک 1 تا 20 کیلویی بسته‌بندی و به بازار عرضه می‌گردد، بدیهی است در صورت درخواست متقاضیان می‌توان نسبت به غنی‌سازی و استانداردکردن کمیت عناصر غذایی آن بعد از نمونه برداری و تجزیه آن در آزمایشگاه اقدام و آن را برای محصولات گلخانه‌ای با نیاز مشخص آماده نمود. رطوبت کرم پوسال (ورمی‌کمپوست) در هنگام بسته‌بندی نباید بیش از 20 درصد باشد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ مهر ۹۴ ، ۱۰:۲۱
S2.NM S2

مهندسی بهداشت محیط

چهارشنبه, ۲۹ مهر ۱۳۹۴، ۰۱:۳۶ ب.ظ

مهندسی بهداشت محیط یکی از علوم کاربردی و شاخه‌ای از مهندسی محیط زیست است که تمرکز و رویکرد آن بر روی جنبه‌های بهداشتی و انسانی محیط زیست می‌باشد. نام دیگر این رشته مهندسی محیط (گرایش بهداشت) می‌باشد. مهندسی بهداشت محیط بر طیف وسیعی از علوم مانند مهندسی، فیزیک، شیمی و میکروبیولوژی بنا شده است.مطابق تعریف دانشگاه کلمبیا[۱] مهندسی بهداشت محیط عبارت است از: شناسایی، ارزیابی و اصلاح معضلات زیست محیطی که تاثیر محسوسی بر بهداشت عمومی دارند.[۲]. ایده اصلی رشته مهندسی بهداشت محیط نیز بر این مبنا بنا شده است که بسیاری از تهدیدات بر سلامتی انسان وابسته به محیط زیست بوده و موثرترین روش برای کاهش این مخاطرات، جلوگیری و یا حذف آن مشکلات زیست محیطی می‌باشد.

تاریخچه

مهندسی بهداشت محیط با نام اولیه مهندسی بهداشت از سال ۱۳۳۱ الی ۱۳۳۵ شمسی (۱۹۵۶-۱۹۵۲ میلادی) به صورت تیمی مرکب از مهندسین کادر ستادی وزارت بهداری سابق در نقاط مختلف کشور ایران فعالیت داشته است. وظایف این تیم علاوه بر تنظیم دستورالعمل‌ها، تهیه گزارش‌هایی در زمینه مراکز تهیه، توزیع، عرضه و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی، مبارزه با حشرات و جوندگان، دفع فاضلاب و پسماند، بهسازی منابع آب، طراحی نقشه‌های تیپ و اجرای پروژه‌های آب آشامیدنی بود. در این مدت نسبت به اجرای لوله‌کشی آب آشامیدنی ۴۶ شهر در کشور ایران اقدام گردید. در آذرماه سال ۱۳۳۲ شمسی (دسامبر ۱۹۵۳ میلادی) اولین دوره کمک‌مهندسی بهداشت ایران با حضور ۲۴ نفر (۵ نفر از تهران، ۵ نفر از تبریز، ۵ نفر از شیراز، ۲ نفر از رشت، و ۲ نفر از بابل) در پاکدشت ورامین (پلدشت سابق) تشکیل گردید. از سال ۱۳۳۵ شمسی (۱۹۵۶ میلادی) اداره کل مهندسی بهداشت تشکیل و طی مدت کوتاهی در بسیاری از استان‌های ایران، ادارات مهندسی بهداشت ایجاد گردید. در سال ۱۳۴۰ شمسی (۱۹۶۱میلادی) در دوران کوتاهی اداره کل مهندسی بهداشت با اداره ریشه‌کنی مالاریا ادغام گردید ولی بنابر دلایلی ادامه فعالیت واحدهای ادغام یافته ممکن نشده و مجدداً اداره کل مهندسی بهداشت مستقلاً به کار خود ادامه داد. در طی سال‌های ۱۳۳۵ لغایت ۱۳۴۰ شمسی (۱۶۹۱- ۱۹۵۶میلادی) به علت تشکیل وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مرتبط با آب و برق، تامین آب در مناطق شهری از وزارت بهداری سابق منفک و بر عهده وزارت آب و برق گذاشته شد. پس از این دوره اداره کل مهندسی بهداشت بر تامین آب آشامیدنی و بهسازی محیط روستاها متمرکز گردید. در سال‌های فوق تعداد زیادی از مهندسین رشته‌های مختلف بویژه عمران و شیمی جهت اخذ مدارک تخصصی در زمینه مهندسی بهداشت به خارج از کشور اعزام شدند. در این راستا به دنبال تشکیل دوره کمک‌مهندسی بهداشت و دوره کمک‌بهسازی، اولین دوره بهسازی با پذیرش لیسانسیه‌های رشته‌هایی مانند شیمی، فیزیک، زیست‌شناسی و... در دانشکده بهداشت دانشگاه تهران فعالیت خود را آغاز نمود. این دوره در سال ۱۳۴۵ شمسی (۱۹۶۶ میلادی) تبدیل به دوره عالی بهسازی گردید که مدرک تحصیلی آن کارشناسی ارشد بود. در سال ۱۳۴۴ شمسی (۱۹۶۵ میلادی) اداره کل مهندسی بهداشت وزارت بهداری ایران شامل ادارات آب و فاضلاب، بهسازی، هوا و محیط کار می‌گردید. یکی از وقایع مهم برای اداره کل مهندسی بهداشت وزارت بهداری سابق تصویب قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی در سال ۱۳۴۶ شمسی (۱۹۶۷ میلادی) بود که پشتوانه قانونی و حقوقی را برای کنترل بهداشتی مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی فراهم نمود. در همین سال نام اداره کل مهندسی بهداشت به اداره کل بهداشت محیط تغییر و تامین آب آشامیدنی و بهسازی محیط روستاها از وزارت بهداری به وزارت آبادانی و مسکن منتقل گردید. در سال ۱۳۵۱ شمسی (۱۹۷۲ میلادی) وظایف مذکور به وزارت کشاورزی منتقل و پس از تشکیل وزارت تعاون در حکومت پهلوی، به آن وزارتخانه محول گردید اما در سال ۱۳۵۶ شمسی (۱۹۷۷ میلادی) با مصوبه‌ای وظایف یاد شده مجدداً به اداره بهداشت محیط اعاده گردیده و در سال ۱۳۵۸ (۱۹۷۹ میلادی) مصوبه مذکور توسط شورای انقلاب مورد تاکید قرار گرفت. اجرای پروژه‌های تامین آب آشامیدنی روستایی و عملیات بهسازی محیط پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با توجه به توانمندی‌های متخصصین بهداشت محیط توسعه قابل ملاحظه‌ای یافت. پس از پایان جنگ عراق علیه ایران و غلبه دیدگاه پزشک‌محور در سیستم بهداشتی ایران و تحت عنوان هماهنگی تشکیلات بهداشت محیط با شبکه‌های بهداشتی درمانی، در سال ۱۳۶۹ شمسی (۱۹۹۰ میلادی) مسئولیت تامین آب آشامیدنی روستایی به وزارت جهاد سازندگی سابق واگذار و پس از آن فعالیت‌های بهداشت محیط در نظام شبکه‌های بهداشتی‌درمانی کشور ایران ادغام گردید که از آن مرحله به عنوان آغاز تضعیف بعد مهندسی بهداشت محیط در سیستم بهداشتی ایران و نادیده گرفته‌شدن توانمندی‌های مهندسی متخصصین بهداشت محیط یاد می‌گردد. در سال ۱۳۷۴ شمسی (۱۹۹۵ میلادی) پس از اجرای برنامه تعدیل نیروی انسانی و کاهش ابعاد تشکیلات در وزارت بهداشت، درمان و آموزشی پزشکی، علی‌رغم مخالفت‌های جامعه بهداشت محیط کشور ایران، دو اداره کل بهداشت محیط و اداره کل بهداشت حرفه‌ای ادغام و با ادامه روند کوچک‌سازی تشکیلات، در آذرماه ۱۳۷۹ شمسی (دسامبر ۲۰۰۰ میلادی) اداره کل بهداشت محیط و حرفه‌ای به مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت تغییر نام یافت.[۳]

همایش ملی بهداشت محیط

انجمن علمی بهداشت محیط ایران، هر ساله با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور، همایشی تحت عنوان همایش ملی بهداشت محیط برگزار می کند که در این همایش آخرین دستاوردهای علمی پژوهشی عرصه بهداشت محیط زیست کشور بصورت مقالات سخنرانی و پوستر ارائه می گردد.در این همایش که هر ساله با استقبال گسترده علاقه‌مندان برگزار می گردد موضوعات مختلفی چون مهندسی آب و فاضلاب، مدیریت پسماند، کنترل آلودگی هوا، ارزیابی اثرات محیط زیست، بهداشت مسکن و اماکن عمومی و... مورد بحث و تبادل نظر محققان قرار می گیرد. تا کنون 16 همایش در سالهای

  • اولین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1374 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران،

  • دومین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1378 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران،

  • سومین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1379 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمان،

  • چهارمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1380 دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد،

  • پنجمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1381 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران،

  • ششمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1382 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران،

  • هفتمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1383 دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد،

  • هشتمین همایش کشوری بهداشت محیط 1384 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران،

  • نهمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1385 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،

  • دهمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1386 دانشگاه علوم پزشکی همدان،

  • یازدهمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1387 دانشگاه علوم پزشکی زاهدان،

  • دوازدهمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1388 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،

  • سیزدهمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1389 دانشگاه علوم پزشکی کرمان،

  • چهاردهمین همایش کشوری بهداشت محیط سال 1390 دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد

تصویب عنوان مهندسی کارشناسی بهداشت محیط

پس سالها پی گیری توسط بورد بهداشت محیط، کارشناسان، فارغ التحصیلان و... عنوان مهندسی برای رشته کارشناسی بهداشت محیط به تصویب نهایی شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی کشور رسید].درج این عنوان علاوه بر رفع مشکل فارغ التحصیلان این رشته در محیط های اداری و صنعتی، سبب گسترش روز افزون علاقه‌مندی دانشجویان رشته مهندسی بهداشت محیط گردد. ضمن تبریک این مهم گفتنی است تصویب عنوان مهندسی، خواسته به حق جامعه بهداشت محیط ایران برای مقطع فوق، در سالهای گذشته مورد بی توجهی وزرات بهداشت بوده است.تا جایی که درج نام مهندسی برای مقاطع کارشناسی و بالاتر در رشته بهداشت حرفه ای و بی توجهی به در خواست های مکرر جامعه بهداشت محیط ایران و عنایت به این که واحدهای فنی مهندسی این دو رشته به هیچ وجه قابل قیاس نمی‌باشد، سبب اعتراضات گسترده شده بود. هنوز هیج نظام ههندسی برای رشته مهندسی بهداشت محیط در نظر گرفته نشده است و بهداشت محیط فاقد نظام مهندسی در ایران است.

جشنواره علمی بهداشت محیط

به منظور ارتقاء سطح بهداشت محیط کشور جشنواره علمی بهداشت محیط از سال 1388 توسط انجمن علمی بهداشت محیط ایران همزمان با روز ملی بهداشت محیط برگزار میگردد.[۱۳] تا کنون 4 دوره از جشنواره در سالهای 1388 [۱۴] 1389 [۱۵] 1390 [۱۶] 1391 [۱۷] 1391 [۱۸]برگزار گردیده است لیکن به دلیل تغییر مناسبت جشنواره از روز ملی بهداشت محیط به روز جهانی بهداشت محیط جشنواره پنجم تا مهرماه 1393 [۱۹] به تعویق افتاده است.[۲۰] فراخوان ششمین جشنواره علمی بهداشت محیط ایران[۲۱] پنجمین جشنواره علمی بهداشت محیط که قرار بود 11 اسفند سال 1392 در روز ملی بهداشت محیط برگزار گردد، همزمان با ششمین جشنواره علمی بهداشت محیط با فرارسیدن روز جهانی بهداشت محیط (26 سپتامبر) در روز شنبه 5 مهر ماه 93 برگزار خواهد شد.[۲۲]

روز ملی بهداشت محیط

11 اسفند روز ملی بهداشت محیط در ایران.[۲۳] روز ملی بهداشت محیط یک فرصت است که اهداف رشته بهداشت محیط و همچنین فعالیت هایی که فعالان رشته مهندسی بهداشت محیط انجام داده اند به اطلاع مسئولان و مردم رسانده شود.میتوان از این روز جهت تغییر نگاه مسئولان و جلب توجه بیشتر آنان به اهداف زیست محیطی و بهداشتی بهره برد. میتوان با بیان راهکارهای کنترل آلودگی هوا، دفع پسماند، جمع آوری و تصفیه فاضلاب نظر مردم و مسئولین را جلب کرد.میتوان حساسیت های لازم جهت اجرای طرح های پیشنهادی را برانگیخت و ...[۲۴] به استحضار جامعه بهداشت محیط ایران می رساند که روز ملی بهداشت محیط به روز جهانی بهداشت محیط (26 سپتامبر) تغییر یافت.[۲۵]

آزمون موسسات خود کنترلی بهداشتی

تاکنون پنج دوره آزمون خوداظهاری بهداشتی توسط انجمن علمی بهداشت محیط ایران برگزار شده است، اولین آزمون از تاریخ 92/8/30 شروع شده و به منظور ارتقاء سطح عملکرد بهداشتی مراکز و اماکن عمومی موضوع ماده 13 قانون اصلاح مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی انجام شد در هر کدام از این شرکت ها و موسسات خوداظهاری و خود کنترلی بهداشتی صنوف یک نفر کارشناس بهداشت محیط به عنوان مسئول فنی شرکت حضور داشته و سایر کارکنان (با حداقل مدرک کاردانی و یا بالاتر در رشته مهندسی بهداشت محیط یا مدرک کارشناسی یا بالاتر در در رشته ایمنی و بهداشت مواد غذایی) شاغل در این زمینه، زیر نظر مسئول فنی فعالیت می کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط (با حداقل مدرک کارشناسی) می توانند با کسب 70 درصد نمره آزمونی که توسط انجمن علمی بهداشت محیط ایران برگزار می گردد در این زمینه مشغول به کار شوند.این شرکت ها بر طبق دستورالعمل مؤسسات مشاوره بهداشت محیطی تاسیس شده و بر طبق آن واگذاری کنترل بهداشتی اماکن به بخش خصوصی صورت میپذیرد آغاز ثبت نام آزمون موسسات خوداظهاری بهداشت توسط انجمن علمی بهداشت محیط اطلاع رسانی میشود و داوطلبان تا اعلام نتایج آزمون شرکتها و موسسات خودکنترلی توسط انجمن علمی بهداشت محیط ایران منتظر میمانند منابع آزمون خود اظهاری بهداشتی معرفی شده است و در چند نوبت نیز انجمن علمی بهداشت محیط ایران با تغییر منابع آزمون خود اظهاری بهداشتی مواجه بوده است به طوریکه منابع آزمون خود اظهاری بهداشتی معرفی شده اند و تغییر منابع آزمون خوداظهاری و خودکنترلی بهداشتی اطلاع رسانی شده است. در ابتدا قرار بود این آزمون چهار بار در سال و در محدوده های زمانی دهه اول ماه های اردیبهشت، تیر، مهر و دی برگزار گردد که با تغییراتی مواجه شد درحال حاضر ثبت نام تنها از طریق سایت انجمن علمی بهداشت محیط ایران انجام میگردد و تاکنون پنج دوره آزمون خوداظهاری بهداشتی توسط انجمن علمی بهداشت محیط ایران برگزار شده است ثبت نام آزمون اولین آزمون موسسات خوداظهاری بهداشت ،برگزاری دومین آزمون مؤسسات مشاوره خود کنترل ،آغاز دوره جدید ثبت نام در آزمون خوداظهاری بهداشتی هر چند با تعویق برگزاری آزمون خوداظهاری بهداشتی روبرو گردید ولی در نهایت با تعیین آخرین فرصت ثبت نام آزمون خوداظهاری بهداشتی روز پنج شنبه 15 مرداد ماه آزمون بطور همزمان در ۱۱ حوزه امتحانی اصفهان، اهواز، تبریز، تهران، کرمان، کرمانشاه، شیراز، ساری، مشهد،‌ همدان و یزد برگزار گردید.در این دوره نزدیک به ۱۲۰۰ نفر در آزمون ثبت نام کرده ولی تعداد ۱۰۷۰ نفر از افرادی که کلیه مراحل ثبت نام را پشت سر گذاشته بودند موفق به حضور در جلسه آزمون شدند و کلید اولیه آزمون نیز اعلام گردیده است.

دروس کارشناسی مهندسی بهداشت محیط

برخی از دروس رشته کارشناسی مهندسی بهداشت محیط عبارتند از:

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۹ مهر ۹۴ ، ۱۳:۳۶
S2.NM S2